Приключва жътвената кампания в област Бургас » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Приключва жътвената кампания в област Бургас

Приключва жътвената кампания в област Бургас, съобщи Лидия Станкова, директор на Областната дирекция по земеделие – Бургас. Тази година жътвената кампания в областта протича при изключително тежки и неблагоприятни агроклиматични условия, което не е изключение от общата обстановка в страната, посочи Станкова. Засетите с пшеница площи в Бургаска област са 695 хиляди декара. От тях реколтирани към момента са 650 хиляди декара т.е. жътвата в региона приключва. По оперативна инфромация отчетения среден добив е 387 кг. от декар.
На места в областта все още не е приключила жътвата на ечемика. „Това никога не е случвало досега в края на месец юли жътвата на ечемика в нашата област да не е приключила“, каза Станкова като уточни, че става въпрос за малки на размер площи, основно в Сунгурларе и Средец. Общо засетите с ечемик площи в областта бяха 290 хиляди декара. Полученият среден добив е 362 кг. от дка. „Площите на пшеницата и ечемика, на есенните култури като цяло, в нашата област винаги се движат и винаги са в размер на около 1 млн.декара. Полученият среден добив не е по-различен като количество в сравнение с миналата година, дори в рамките на минимално по-добри количества. Миналата година при пшеницата, по оперативна информация, сме отчели среден добив 374 кг. , тази година той е 387 кг.“, посочи Станкова.
По нейните думи, климатични условия тази година са били благоприятни за развитие на болести и неприятели при културите. „Това от своя страна принуди земеделските стопани да извършат значително повече от нормалните растителнозащитни мероприятия, което безспорно доведе до значително повишаване на разходите за единица площ“ , заяви Станкова. По нейните думи, неблагоприятните метеорологични условия няма как да се отразят на качеството на продукцията. „Това от своя страна влияя и на цената т.е. очакваните добри резултати, очакваните цени някак си не се оправдават по отношение на земеделското производство и то основно за зърнено – житните култури“, посочи Станкова.
Слънчогледът, който заема 400-450 хиляди декара от обработваемата площ в региона, е в много добро състояние, допълни тя. От него се очакват добри добиви.

 

Сродни публикации