Призоваха за затваряне на зоопарка в Разград след нов случай на ранен лъв » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Призоваха за затваряне на зоопарка в Разград след нов случай на ранен лъв

Акценти

  • Зоопаркът е подал документи за лиценз и се чака решение от екоминистерството

Зоопаркът в Разград отново привлече вниманието, след като се разбра, че възрастен лъв там е пострадал.

Лъвът Любо е във видимо лошо състояние, с наранена лапа и накуцва. Това съобщиха от организацията за защита на животните „Четири лапи“.

Зоопаркът, който е без лиценз от 2014 г., стана печално известен преди две години, когато новородените лъвчета Масуд и Терез едва бяха спасени, след като бяха стъпкани в клетката си.

Впоследствие се оказа, че и един възрастен лъв – Асен, е в много тежко здравословно състояние. Той е с рахит заради лошите условия, в които е живял. Трите животни бяха изпратени в спасителен център за животни в Холандия.

Д-р Михаил Балтаджиев, главен експерт в община Разград, заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви, че раната на лъва е в процес на заздравяване и местните лекари нямат нужда от помощ. „Нямаме никакви притеснения, всичко отговаря на изискванията“, смята той. Балтаджиев добави, че зоопаркът е подал документи за лиценз и се чака решение от екоминистерството.

„Всички лъвове и въобще всички животни от този зоокът трябва да бъдат изведени, както и от още няколко такива зоокътове в страната“, призова същевременно в студиото на Би Ти Ви Габриела Попадопова от сдружение „На ти с природата“.

Тя заяви, че вече няколко години държавата търпи и толерира ситуации, при които зоокътове без лицензи продължават да работят и животните там се отглеждат в лоши условия. По думите ѝ оправданието е, че нямало къде да се преместят животните. Габриела Попадопова обаче посочи, че и в страната, и в чужбина има достатъчно условия за отглеждане на животните.

Снимка: Сдружение „Четири лапи“

 

За автора

Сродни публикации