Приеха новия регламент за лекарствата в селското стопанство » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Приеха новия регламент за лекарствата в селското стопанство

Акценти

  • Европейската комисия ще може да избере антимикробните средства, които да бъдат запазени само за лекуване на хора

Днес евродепутатите гласуваха и одобриха плановете за спиране на разпространението на антимикробна резистентност от животни към хора

Според новия регламент ветеринарните лекарства не трябва при никакви обстоятелства да служат за подобряване на ефективността или компенсиране на лошото животновъдство. В прессъобщението от ЕП пише още, че новите правила ще ограничат употребата на антимикробни средства. Те няма да се ползват като предпазна мярка при липса на клинични признаци на инфекция (известни като профилактична употреба) за отделни животни, а не за групи. Лекарствата ще могат да се използват само когато това е напълно обосновано от ветеринарен лекар или ако има висок риск от инфекция.

Метафилактичната употреба (т.е. лечение на група животни, когато едно животно показва признаци на инфекция) трябва да бъде последна мярка. Това ще е допустимо само след като ветеринарен лекар е диагностицирал инфекция. Тогава той ще трябва да предпише антимикробните средства.

Антимикробните средства остават за хората

Европейската комисия ще може да избере антимикробните средства, които да бъдат запазени само за лекуване на хора. Това е предвидено в регламента, които беше приет днес. Целта е така да се осигури помощ за справянето с антимикробната резистентност.

Какво е новото при вноса на хранителни продукти?

Евродепутатите решиха, че новия регламент ще изисква вносните храни да отговарят на стандартите на ЕС. Съгласно него антибиотиците вече няма да бъдат използвани за засилване на растежа на животните.

Какви са мерки за насърчаване на иновациите?

В законодателството са предвидени стимули за насърчаване на научните изследвания на нови антимикробни средства. По тази причина вече са по-дълги периодите на защита на техническата документация на нови лекарства и търговската защита на иновативни активни вещества. Регламентът защитава още и значимите инвестиции в данни. Те трябва да са направени за подобряване на съществуващ антимикробен продукт или за запазването му на пазара.

583 бяха гласувалите „за“ споразумението със Съвета на ЕС. Имаше 16 гласа „против“ и 20 „въздържал се“.

Какво ще се случи с медикаментозните фуражи?

Нови правила за по-отговорни начини за производство, продажба и използване на медикаментозни фуражи за справяне с разпространението на антимикробната резистентност бяха одобрени днес. Това се случи в отделно гласуване, при което депутатите ги приеха с 583 гласа „за“, срещу 31 гласа „против“ и 6 гласа „въздържал се“.

Обяснението на експертите

Докладчикът Франсоаз Гростет (ЕНП, Франция) обясни, че това е важна стъпка напред за общественото здраве. Използването на ветеринарни лекарства засяга всички, не само земеделските стопани или собствениците на животни. То има пряко въздействие върху околната среда и храната, която консумираме. С приемането на регламента ще се намали използването на антибиотици в животновъдните ферми. Именно те са източник на антимикробна резистентност, която впоследствие се предава на хората.

Какво следва?

Споразумението трябва да бъде официално прието от Съвета на ЕС преди публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Съ

Бързи факти

По данни на Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) бактериите в хората, храната и животните продължават да показват резистентност срещу най-използваните антибиотици. Според изследователите резистентността към ципрофлоксацин, важен антибиотик за лекуването на инфекции при хората, е много висока при Campylobacter. Това намалява възможностите за ефективно лекуване на тежки хранителни инфекции. Резистентните към множество лекарства бактерии от вида салмонела продължават да се разпространяват в Европа.

 

Сродни публикации