Приеха изцяло нов Закон за храните » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Приеха изцяло нов Закон за храните

Акценти

  • Законът урежда още изискванията за натуралните минерални, изворните и трапезните води

Народните представители приеха окончателно новия Закон за храните.

Част от закона касае и рекламата на храни. Текстовете гласят, че деца не могат да участват в реклами на ГМО и храни, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

За първи път се регламентира онлайн търговията с храни.

Онлайн търговията с храни е станала особено популярна в условията на пандемия, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

По думите й, при подготовката на това законодателство, онлайн търговията е достигала 30 процента.

Съгласно текстовете при възникване на хранително заболяване, бизнес операторите оказват необходимото съдействие на съответната регионална здравна инспекция и областна дирекция по безопасност на храните за ограничаване и ликвидиране на заболяването.

Законът предвижда работещите в обект за производство, преработка или дистрибуция на храни, да подлежи на предварителни периодични медицински прегледи.

Завишават се санкциите при нарушения.

До 6 хиляди лева ще е глобата за собственици на магазини, ако попречат на проверка. До 4 хиляди лева пък е санкцията за неспазване на хигиенните норми.

Регламентира се и хранителното банкиране. Създава се национален консултативен съвет в областта на храните към министъра на земеделието, храните и горите, каза още земеделският министър, цитирана от БТА.

 

За автора

Сродни публикации