Привлякохме експерти от Европа с успешната си борба с АЧС » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Привлякохме експерти от Европа с успешната си борба с АЧС

Акценти

  • В програмата на мисията ше бъде проведено и посещение на регионите с констатирани случаи на АЧС

Обмяната на опит е необходима на всички държави-членки на ЕС, за да се справят със заболяването

Африканската чума по свинете събра европейски експерти у нас. БАБХ пое домакинството на първата за Европа мисия за обмяна на опит, която се провежда във връзка със заболяването. Тя ще продължи през тази седмица, стартира днес и ще приключи в петък, на 18 януари 2019 г. Очаква се в рамките на мероприятието, което е част от Глобалната стратегия за борба с АЧС, да вземат участие експерти от държавния сектор и ветеринарните служби на Италия, Литва и Русия и от Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Предвидено е в програмата на мисията да бъде проведено и посещение на регионите с констатирани случаи на АЧС. Тук попадат областите Силистра, Добрич и Варна.

Болестта, която бързо се разпространява в Европа провокира организирането на съвместни мероприятия за обмяна на опит. Практика е регулярното организиране и провеждане на срещи на експертно ниво. В тях участие вземат страните, които са засегнати от заболяването. Организатори са Европейската комисия (ЕК), FAO и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

Последната подобна среща беше проведена през 2018 г. в Полша. Тогава беше решено, че е необходимо подобно мероприятие за обмяна на опит и развитие на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на АЧС.

 

За ЕК, OIE и FAO начинът, по който България се справя до момента със заболяването, представлява изключителен интерес. У нас болестта при домашните и дивите прасета е открита в ранен етап. За момента тя се овладява с минимални загуби за свиневъдството и ловното стопанство. За Европа предстои по-сериозна и продължителна работа за решаване на проблема.

 

 

Сродни публикации