Прибират гроздето, царевицата и слънчогледа в Силистренско » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Прибират гроздето, царевицата и слънчогледа в Силистренско

Акценти

  • Към момента средните добиви от десертните сортове са 531 кг/дка

За сега разликата в добивите спрямо тези от миналата година не е голяма

В Силистренско освен с мерките за защита от Африканската чума по свинете тези дни са ангажирани и с прибирането на реколтата от царевица и слънчоглед. На много места в страната стопаните вече стартираха тазгодишната кампания по реколтиране на двете култури.

За сега отчетените стойности на прибрания слънчоглед в областта показват среден добив в размер на 278 кг/дка. При царевицата стойностите са доста по-високи. Там средния добив от декар е в размер на 660 кг.

Само за сравнение разликата в добивите през тази и изминалата година не са драстични. Това лято неблагоприятните климатични условия промениха драстично очакванията и предварителните прогнози за количеството на реколтата от зърнени култури в страната.

През изминалата година в Силистренска област събраната продукция от царевица и слънчоглед е била малко над отчетената до момента, а именно:

  • Среден добив на слънчоглед за 2017 г. – 282 кг/дка.;
  • Среден добив на царевица за 2017 г. – 663 кг/дка.

грозде

Заедно с реколтирането на царевицата и слънчогледа тече трескава кампания по прибирането на грозде. Към момента средните добиви от десертните сортове са 531 кг/дка. В областта общата площ заета с лозови масиви е  3 592 дка. Предстои след прибиране на гроздето да стане ясно дали ще има и какви ще са промените в стойността на средните добиви.

 

Сродни публикации