По-рано прибират гроздето заради набези на животни » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

По-рано прибират гроздето заради набези на животни

Акценти

  • Според лозарите в областта 70 % от гроздето ще е с добро качесто

Повечето стопани в Мелнишко ще реализират добра реколта

В Мелнишко вече събраха реколтата от ранните сортове грозде. Стопани се оплакват, че тази година освен неблагоприятните климатични условия през лятото и последвалите заболявания са имали и проблеми с осите, птиците и дивите прасета. Именно тези гладни животни са причина лозарите да започнат и по-рано с прибирането на реколтата. Според ловджии в района диви свине няма, но фермерите виждат резултата от набезите на животните. Те търсят храна и като не намерят нищо на полето влизат в лозята и нападат гроздето.

Следващата стъпка за стопаните е да оберат ранните червени сортове, а именно: Каберне, Мерло. Освен това трябва да бъде прибрана и реколтата от Квамид, защото осите и прилепите пируват с нея.

Според лозарите в областта 70 % от гроздето ще е с добро качесто. По-малко ще е това количество за хората, които не са успели да се погрижат навреме за лозовите си насаждения. Те са малко на брой, но все пак ги има.

грозде в ръка

Стопаните в района виждат проблем и при изкупуването на продукцията. Разминават се много желанията и цените на производителите  прекупвачите. Спрямо миналата година сега гроздето се търгува с около 0,10-0,20 лв. по-скъпо. Въпреки това очакванията на хората са виното да е с добро качество и в нормални количества.

 

Сродни публикации