Прибиране и съхранение на арпаджика » Съвети в земеделието

Прибиране и съхранение на арпаджика

Акценти

  • За просъхването на арпаджика е необходимо луковичките да се оставят на полето за поне 15 – 20 дни

Зреенето на арпаджика започва през месец август.

Тогава трябва да се пристъпи и към изваждането му, което се извършва ръчно. Първо трябва да бъдат отскубнати плевелните растения. След това с остра метла се изпръскват изсъхналите листа на растенията, докато се покажат шийките на луковичките. Така те могат да се подкопаят по-лесно с малка мотичка. Арпаджика се събира и почиства от почвата. С цел по-бързо почистване може да се използват и сита с различни размери.

Трябва да се отбележи, че арпаджикът се прибира по-лесно, ако се извади преди пълното изсъхване на листата, когато лъжливите стъбълца в зоната на шийките са омекнали. Подкопаването на растенията в тази фаза улеснява събирането им, тъй като по този начин могат да се хванат по-голям брой растения. За пълното изсъхване на листата е необходимо арпаджикът да се остави на слънце. Вече изпръхналите листа се отриват и по този начин по-лесно се отделят от луковичките.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини