Прехвърлят язовирите в Златаришко за стопанисване на новото държавно предприятие » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Прехвърлят язовирите в Златаришко за стопанисване на новото държавно предприятие

Акценти

  • Общините нямат достатъчен бюджет за поддръжка на водоемите

Язовирите в Златаришко ще бъдат прехвърлени за стопанисване на новото държавно предприятие, съобщи Радио „Фокус“ – Велико Търново.

По думите на кмета на Златарица Пенчо Чанев, за да бъде извършено прехвърлянето на държавата, трябва да се изготвят технически паспорти и документация. Той каза още, че държавата не е осигурила средства за тези разходи.

„Няма да дойде държавен служител от Велико Търново, Плевен, София, за да види колко е пълен язовирът. Когато вали дъжд всеки ден, сутрин, на обяд, и вечер, служител от Общината отива, за да направи оглед на язовирите. Има такива, които при валеж са недостъпни с техника. При тях може да се отиде само пеша. И въпреки това се ходи, оглеждат се и ако се наложи се изпускат. Това няма кой да го свърши от страна на държавата. Пак ние ще го вършим, но тук държавата трябва да каже: ние поемаме нещата, имаме пари и тези язовири ще бъдат поддържани“, посочи Чанев.

Общините нямат достатъчен бюджет за поддръжка на водоемите. Средствата, които влизат като приход от наеми, се разходват за технически паспорти, обследване на язовирите и за сключване на договори с хидроспециалисти. По думите на Пенчо Чанев в нормативните уредби има доста неясноти. Той даде пример със задължението на общините да поддържат проводимост на 500 метра на язовирната стена.

 

За автора

Сродни публикации