Престъпление ли ще е отглеждането на животни в задния двор » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Престъпление ли ще е отглеждането на животни в задния двор

Акценти

  • Предложението не се отнася за стопаните, които отглеждат животни в задните си дворове и ги използват за лична консумация без да получават пари за това

Различни интерпретации на предложението на БАБХ се разпространиха през последните дни

На среща между представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с представители на птицевъдния сектор беше отправено предложение, което в последствие придоби различно от вложеното тълкувание. Това обясниха от БАБХ относно идеята, която изразиха на 5 ноември. Тя определяше като криминално деяние отглеждането на животни в задните дворове. За изясняване на темата от Агенцията уточняват, че евентуалната промяна ще засегне всички, които не спазват нормативната рамка. Тук става въпрос за отглеждането и развъждането на животни в разрез със законодателството и тяхната реализация на пазара. Чести са случаите, когато именно за тези видове дейности се получават субсидии. Предложението не се отнася за стопаните, които отглеждат животни в задните си дворове и ги използват за лична консумация без да получават пари за това.

От БАБХ обясняват, че през последните години се е засилила практиката за безконтролно развъждане и търговия с животни и продукция от тях. Именно това е дало негативно отражение върху епизоотична обстановка.

 

Сродни публикации