Препържените и препечени храни са опасни за здравето » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Препържените и препечени храни са опасни за здравето

Акценти

  • Акриламидът се образува при топлинна обработка както в дома, така и в индустрията

Високото съдържание на акриламид с личи по цвета на храната

Чрез изследване на повече от 500 храни в тях е установено наличието на веществото акриламид. Той  е канцрогенън замърсител, който се образува в резултат от топлинна обработка на продуктите.

Сред изследваните хранителни продукти са били и различни зеленчукови чипсове. Те се произвеждат от моркови, цвекло или пащърнак и често са препоръчвани като по-здравословна алтернатива на картофения чипс. Изследването е показало, че истината е коренно различна. Именно в тях акриламидът е бил два пъти повече от открития в картофените чипсове.

В проучването са били включени различни видове бисквити, зърнени закуски, кафе на зърна и др. Установено е, че в 1/3 от изследваните бисквити, количеството акриламид е превишавало или е било на горната граница.

Експерти обясняват, че акриамидът се получава в резултат от обработка на храните при прекалено висока температура, най-често при пържене.

Въз основа на събраните данни „Европейската потребителска организация“ призова Европейската комисия да упражни по-строг контрол върху храните, за да се сведе до допустимите норми количеството на акриламид.

Съгласно регламент, влязъл в сила през 2018 г., нивата на веществото се следят в много храни. В тази група попадат продуктите, произведени от картофи, кафето на зърна и неговите заместители, хляба и различни видове солени и сладки бисквити.

Съгласно регламента препоръчителната температура на пържене трябва да  бъде в диапазона от 160-175 градуса. При печенето е препоръчително да се спазват температурните граници от 180 д 220 градуса. Това обясни за Нова телевизия Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните.

Важно е да се знае, че акриламидът се образува при топлинна обработка както в дома, така и в индустрията. По тази причина е необходимо да внимаваме, когато препичаме дори филии хляб.

Лесно забележим индикатор за наличието на акриламид е цветът на приготвената храна. Колкото по-тъмен е той, толкова по-високо е и съдържанието на акриламид в храната.

У нас от производителите на храни проби за съдържанието на акриламид не се вземат, тъй като няма къде да се изследват.

 

Сродни публикации