Прелетните птици вече пристигат у нас » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Прелетните птици вече пристигат у нас

Акценти

  • Специалистите от Природозащитен център „Пода“ са снимали вече появилите се египетски лешояди

Високите температури оказват влияние не само на птиците, но и на цъфтежа и развитието на растенията

Затоплянето на времето през последните дни беше причината няколко вида птици да долетят по-рано. Те са наблюдавани в защитената местност „Пода“, информират от ИА Фокус.

Според експерти една от по-рано пристигналите у нас птици е папунякът. Характерно за този вид е пъстрото оперение. Папуняците се хранят с безгръбначни животни – червеи, попови прасета. Появата на птиците е необичайна за сезона.

В Природозащитния център е забелязан и късопръст ястреб, които също е подранил с появата си тази година. Особеното при него е, че долита през април или май, когато може да се храни с влечуги и гущери.

Още по неочаквана за специалистите от Природозащитен център „Пода“ е появата на египетски лешояд, която са документирали със снимка. Традиционно той е очакван гост за началото на месец април. Експертите разказват, че този вид птица прекарва първите 5 години в Африка.

Лошото в тази ситуация е, че сроковете на прелет на птиците се променя. Той вече се случва по-рано. Когато времето е по-топло от обичайното това може да подлъже растенията и те да започнат да цъфтят преждевременно.

В природните цикли всичко е фиксирано и промените в метеорологичните условия могат да изменят и циклите. Така биха могли да се объркат и птиците. При тях обаче това може да бъде сериозно застрашаващо.

Пример за това е кукувицата. Тя се появява късно, около началото на лятото и снася яйцата си в гнездата на птици гостоприемници. За съжаление топлото време е подлъгало и тях и те вече са отгледали своите малки. По тази причина кукувицата няма къде да снесе и популацията й намалява, а с времето дори може и да изчезне.

 

Сродни публикации