Прекомерният риболов вреди на състоянието на Черно море » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Прекомерният риболов вреди на състоянието на Черно море

Акценти

  • Констатирано е изчезването на видове като скумрия, платерини, все по-рядко се среща вече и лавракът в Черно море

Задълбочават се проблеми като замърсяването и изчезването на различни видове риба.

Свръх консумацията и прекомерния риболов нанасят сериозни щети на биологичното разнообразие в световен мащаб. Все повече хора консумират различни видове риба и морски дарове, което сериозно повишава търсенето. Данните сочат, че в света за повече от 800 млн. души рибата и морските дарове са не само храна, но и източник на доход.

В Европа потреблението е толкова високо, че не може да бъде задоволено само от запасите в собствените й води и рибни ферми. Развиващите се страни внасят сериозни количества, за да се покрият нуждите.

Рибните запаси в Черно море също намаляват значително. Данните сочат, че с повече от 20 пъти по-малко на брой са хищните риби през последните 25-30 години. Констатирано е изчезването на видове като скумрия, платерини, все по-рядко се среща вече и лавракът в Черно море.

За Дарик бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев коментира ситуацията. Той обясни, че последният промишлен улов на черноморска скумрия е бил осъществен през 1968 г. Постепенно след това са изчезнали и някои видове платерини. Все по-рядко се срещат лефер и лаврак. Още повече, че промишлен лов на торук, голям лефер и лаврак вече почти няма.

Друг сериозен проблем освен риболова и траленето е замърсяването на морето. Засиленият улов на цаца нанася сериозни вреди, тъй като тя е в основата на хранителната верига. Хищните риби се хранят предимно с нея, а липсата й води до спад в популацията и на останалите видове.

Необходимо е да се предприемат мерки за решаване на проблемите и намаляване на негативните последици, защото моретата и океаните са от съществено значение за живота и прехраната ни. Освен това те оказват влияние и на климата.

 

Сродни публикации