Прекомерната консумация на животински продукти може да навреди на сърцето » Съвети в земеделието

януари 22, 2025

Прекомерната консумация на животински продукти може да навреди на сърцето

Акценти

  • При хората, консумирали повече животински продукти, са установени и повече случаи на ракови заболявания

Според проучване, продължило 29 години яденето на твърде много червено месо и рафинирани въглехидрати (бял хляб и захар) може да причини сърдечно-съдови проблеми и да доведе до по-ранна смърт. В изследването са взели участие 12 168 души.

Резултатите не звучат никак добре за хората, които обичат да похапват повече мръвки, сладки и тестени изделия. Установено е, че растително базираните диети, в които са включени повече порции зеленчуци, риба, здравословни мазнини, по-малки до умерени количества месо и сирена оказват по-добро влияние върху здравето ни. Сред полезните храни са още бобовите култури, ядките (по възможност сурови, а не пържени и в умерени количества). Млечните продукти с висока масленост също трябва да се консумират с мярка. Преработката им ги прави прекалено тежка храна за организма.

Съдейки по резултатите експертите по хранене са стигнали до заключението, че в дългосрочен аспект консумацията на зеленчуци може много да помогне за подобряване на здравето ни. Сред групата, консумирали по 4-5 порции растителна храна и малко или почти никакво преработено или червено месо (по-малко от порция на ден) рискът от смърт е бил с 18-25% по-нисък. Сравнението е направено с хората, които редовно са хапвали месо и други животински продукти.

Проучването е започнало още през 1987 г. В него са участвали предимно хора над 45-годишна възраст.

С времето станало ясно, че растителният режим на хранене бил причина за по-малкото инфаркти, инсулти и сърдечни проблеми при изследваните участници.

Доказано е, че червеното месо и други животински продукти, които са наситени с мазнини скъсяват живота. След термична обработка  мазнините в тях се променят. Започват да се натрупват по вътрешните органи и кръвоносната система. Така бавно, но сигурно затлачват и затормозяват сърцето и организма.

Интересното е, че при хората консумирали повече животински продукти, са установени и повече случаи на ракови заболявания.

Въпреки красноречивите резултати, учените са далеч от идеята, че всички трябва да прекараме живота си само консумирайки домати, краставици, моркови и марули. Според тях за дългосрочно подобряване на здравето принос имат морските храни, рибата, ядките, зехтинът, семената, леките сирена и млечни продукти. Консумацията на различни храни в умерени количества и без прекомерна термична обработка (пържене, паниране) са ключът към дългия живот.

Порцията месо е препоръчително винаги да бъде придружена с гарнитура от зеленчуци, по възможност пресни. Те са богати на фибри и ще ни създадат усещане за ситост без да стигаме до преяждане.

Правилни хранителни навици трябва да изградим както у себе си, така и в децата, смятат учените. Здравословното храненето до голяма степен е част от възпитанието, което им даваме. Когато те са наясно с действието на храната върху тялото, с времето ще се научат да правят и по-разумни избори спрямо нея.

 

Сродни публикации