През второто полугодие на 2014г. експертна комисия ще решава проблемите с неустановеното статукво на земеделски земи » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

През второто полугодие на 2014г. експертна комисия ще решава проблемите с неустановеното статукво на земеделски земи

През второто полугодие на 2014г. експертна комисия ще решава проблемите с неустановеното статукво на земеделски земи. Това каза днес по време на посещението си в Шумен министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде репортер на Радио „Фокус”-Шумен. Той уточни, че от различни асоциации вече има предложени хора, които да участват в тази комисия, която ще бъде не само за пустеещите земи, но и за възможностите за комасиране на земята. ‘’Този процес е отминал и трудно бихме го върнали в първоначален старт, но по-скоро работната комисия ще има за цел да реши два основни проблема- ''белите петна'' със собствеността на земеделските земи и ползването и'', коментира земеделският министър. Той обясни, че става въпрос за земи с много наследници, които не живеят в България или за собственост с неизяснен статут, т.е. земя, която не е потърсена. ‘’Ще търсим възможности за законови промени, които да дадат възможност на хората да разрешат този проблем’’, каза още проф. Греков. Ще бъде въведена санкция, която да накара собствениците да си потърсят земите. ‘’Земята е капитал и не е нормално 25 години след връщането й да 3-4 млн.дка с неизяснени стопани. Тази земя не е пустееща, тя се обработва, но земеделските производители не плащат наем’’, обясни министърът.
По време на посещението си в Шумен министър Греков се срещна и с представители на бизнеса и директори на ведомства, които са в системата на МЗХ. Инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са поискали по-големи правомощия, включително и правото на носене на служебно оръжие, за да изпълняват по-ефективно функциите си. За да се улесни контролът, упражняван от служителите на ИАРА министерството обмисля от следващата година да въведе обща, сезонна забрана за риболов за всички видове сладководни риби по време на размножителния им период.

 

За автора

Сродни публикации