През август ще консумираме по-скъпи и по-некачествени зеленчуци » Съвети в земеделието

май 30, 2024

През август ще консумираме по-скъпи и по-некачествени зеленчуци

През август ще консумираме скъпи зеленчуци, а качеството им ще е по-ниско в сравнение с миналата година. Това каза Николай Недялков от асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургаско. Според него обаче, високите цени дават възможност да се съхранят малкото останали български зеленчукопроизводители.
Той посочи, че българският потребител вече съвсем уверено разпознава родните зеленчуци и е склонен да плати по-висока цена за тях, тъй като вкусът е ненадминат.
„Докато у нас зеленчуците се произвеждат по стария начин – отглеждани са в почвата, торени са с оборска тор – то в другите държави, които са преки конкуренти на България, продуктите се отглеждат по системата хидропоника, което означава, че компютри смесват различни хранителни вещества“, обясни Недялков.
По негови думи, макар и количеството произведени зеленчуци да е в пъти повече от българското, качеството е такова, каквото може да се получи в химическа лаборатория.
Николай Недялков заяви, че цените на зеленчуците не се определят в България, а от други страни, от които има внос. Той уточни, че от години българското производство е почти нищожен процент от това, което се консумира в страната. Според него, страната ни няма ресурса да задоволи вътрешния пазар с плодове и зеленчуци.

 

За автора

Сродни публикации