Предстои проверка на нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Предстои проверка на нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци

Акценти

  • Вече са взети проби от водата в напоителния канал около село Тополчани

Част от протестиращите в село Крушаре напуснаха блокадата на пътя и се обявиха срещу нея.

По разпореждане на областния управител на Сливен Чавдар Божурски ще бъде извършена проверка на нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци. Организацията за инспекцията трябва да бъде направена от кметовете на четирите общини – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Обходите ще се извършват със съдействието на полицията.

При намиране на отпадъци, трябва да бъдат информирани епизоотичните комисии, предаде БНР.

До края на тази седмица, 16 август, кметовете трябва да информират за извършените проверки и предприетите мерки. През изминалите дни бяха намерени животински отпадъци в река Тунджа, в напоителния канал и в сметищата на някои села. По тази причина ще бъде засилен контролът.

По информация на директора на Напоителни системи в Сливен Пламен Иванов вече са взети проби от водата в напоителния канал около село Тополчани. Резултатите за годност за ползване на водата трябва да излязат в петък.

Десетина души продължават протеста в сливенското село Крушаре.

Там снощи се проведоха протест и контрапротест. Живеещите в селото поискаха протестиращите, които блокират пътя Сливен – Ямбол вече 12 ден, да се оттеглят, защото търпят икономически загуби. При протестиращите на пътя се появи друга група, която част от блокиращите обявиха за политизирана и бяха категорични, че напускат блокадата. Така ситуацията придоби неочакван обрат и настроенията в лагера на протестиращи срещу мерките на правителството за ограничаване на АЧС се промениха.

 

Сродни публикации