Предстои прием за държавна помощ за картофопроизводителите » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Предстои прием за държавна помощ за картофопроизводителите

Производителите на картофи за втора поредна година ще могат да кандидатстват по схемата за контрол на почвените неприятели от сем. Телени червеи (Elateridae). Това съобщи днес Павлина Ангелова, директор на Дирекция „Краткосрочни схеми за подпомагане” (КСП) в Държавен фонд „Земеделие” по време на кръгла маса, организирана от Националната асоциация на картофопроизводителите. Средства ще покриват до 100% от разходите на картофопроизводителите за покупка на разрешените средства за растителна защита. Дали даден продукт е разрешен, фермерите могат да проверят в Българската агенция по безопасност на храните. Ангелова поясни, че помощта се предоставя на земеделски производители, отглеждащи над 10 дка картофи.
Директорът нас КСП уточни, че заявленията за подпомагане ще се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица и по адрес на регистрация за юридическите лица. Бюджетът по схемата и срокът за кандидатстване ще бъде определен с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие”. Очаква се началната дата да бъде в края на март.
По време на събитието фермерите бяха запознати и какви съпътстващи документи трябва да подготвят за кандидатстване. Цялата информация за схемата ще бъде публикувана на сайта на ДФ „Земеделие” в раздел „Държавни помощи”, веднага след приемане на указанията за прилагане на помощта и определяне срока за кандидатстване от Управителния съвет на фонда.
 

За автора

Сродни публикации