Предстои оценка на щетите от градушката в Карлово и Нова Загора » Съвети в земеделието

юли 26, 2021

Предстои оценка на щетите от градушката в Карлово и Нова Загора

Акценти

  • Създадена е организация, която да улесни подаването на заявления от страна на засегнатите стопани

В засегнатите райони не са извършвани противоградови действия.

Вчера, на 16 май 2019 г., градушка нанесе сериозни щети в селата край Карлово и Нова Загора. Ледените късове са били с размерите на орех.

В тази връзка по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са сформирани комисии за оценка на щетите от природните бедствия.

От днес, 17 май 2019 г., представители на общинските земеделски служби трябва да започнат обследвания на пораженията. Те ще трябва да опишат щетите на земеделските стопани. Целта е в най-кратки срокове да им бъдат изплатени обезщетения за тях.

Предвидено е директорът на Областна дирекция Земеделие-Пловдив и директорът на Областна дирекция Земеделие-Сливен да посетят засегнатите райони.

Създадена е организация, която да улесни подаването на заявления от страна на засегнатите стопани. Така те по-лесно ще могат да подадат нужните документи кмета на населеното място.

В района на село Каравелово и Нова Загора не са извършвани противоградови действия. Това стана ясно от информация, подадена от Изпълнителна агенция за борба с градушките. Причината за това е, че тези райони не попадат в защитавана територия. От Агенцията припомнят, че не се извършват противоградови действия и над населени места.

До края на месеца се очаква да стартира дейността на новоизградената ракетна площадка и команден пункт в района на Област Стара Загора-„Тъжа”.

 

Сродни публикации