Предстои залесяване на горските територии и с медоносни дървесни видове » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Предстои залесяване на горските територии и с медоносни дървесни видове

Акценти

  • Държавните горски предприятия ще трябва да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии

Министър Танева се срещна с директорите на горските предприятия и представители на пчеларските организации.

Нови ангажименти възложи министърът на земеделието, храните и горите на държавните горски предприятия. Те ще трябва да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии, които са частна собственост. Това стана ясно на среща между министър Танева и директорите на горски предприятия и регионални дирекции по горите. Тя коментира, че тази мярка е имала голям интерес. Съгласно процедурата за закупуване, с предимство се класират малки горски имоти, които граничат с държавни горски територии, имат специални или защитни функции и площ между 1 и 20 дка.

Министър Танева поиска още прозрачност на работата и диалог с хората. За целта е необходимо всички структури в горския сектор да работят по единни правила и принципи.

Предстои и увеличение на площите за залесяване. То ще бъде от 10 до 15 % и ще трябва да включва и медоносни дървесни видове. Присъстващите представители на пчеларските организации приеха радушно и с подкрепа взетото решение. Те изразиха своята готовност да съдействат с координацията и комуникацията между горските служители и пчеларите. Пчеларите благодариха на горските служители за съдействието. Те обясниха, че до момента всеки, които е пожелал да постави пчелин в горските територии е получил нужната помощ, за да го направи.

 

Сродни публикации