Представят стратегията „От фермата до трапезата“ на 20 май » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Представят стратегията „От фермата до трапезата“ на 20 май

Акценти

  • „Развитието на селските райони е зависимо от градските центрове, затова в бъдеще ще предложа да се обръща повече внимание на това“, заяви Франс Тимерманс

ЕК ще представи на 20 май стратегията „От фермата до трапезата“.

Евродепутатите от COMAGRI продължават да са на различни позиции дали стратегията трябва да бъде забавена или отложена с няколко месеца. Отново имаше призиви за замразяване на Европейския зелен пакт докато индустрията се справи с настоящата кризисна ситуация, причинена от COVID-19. Членовете на ЕП продължават да защитават необходимостта на селскостопанският и хранително-вкусовият сектор от достатъчно финансирана ОСП след 2020 г.

Това стана ясно днес от проведената извънредна видеоконферентна среща на евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони (COMAGRI) към Европейския парламент (ЕП) с Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговорен за Европейския зелен пакт. Евродепутатите обсъдиха редица въпроси, свързани със състоянието на селскостопанския сектор след кризата с COVID-19.

„Пандемията от COVID-19 ни даде повод да се замислим какво консумираме, как консумираме. Тя показа колко зависими от външни доставки са стратегически сектори от икономиката ни. Сега имаме шанс да повишим устойчивостта на Европейския съюз. Смятам, че този подход ще се отрази върху Общата селскостопанска политика и върху начина, по който произвеждаме храната си“, заяви Франс Тимерманс.

 Европейският зелен пакт е важна стратегия за растеж на ЕС, който върви ръка за ръка с дигитализацията.

„Трябва да помогнем на фермерите да използват възможностите на дигитализацията, например за да намалят употребата на пестициди и емисиите на СО2, за да бъдат защитени горите, да използваме повече биогорива.“ Той поясни, че целта на стратегията „От фермата до трапезата“ е да постави стандартите, които ще направят ЕС глобален лидер в производството на храни. Тимерманс отбеляза: „Колкото по-бързо осъществим дигитализацията на селското стопанство, толкова по-бързо ще дойдат приходите от този подход. Дигитализацията е неизбежна и е заложена в стратегията „От фермата до трапезата“, която Европейската комисия ще представи на 20 май.“

„Когато променяме ОСП, трябва да запазим онези елементи, които досега са работили добре, като например екосхемите, и да добавим елементи, които ще донесат ползи в бъдеще. Необходимо е да развием производството на биогорива и енергия от възобновяеми източници“, допълни още той.

 

 

За автора

Сродни публикации