Предприемат се спешни мерки за защита от Африканска чума по свинете » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Предприемат се спешни мерки за защита от Африканска чума по свинете

Акценти

  • От Министерството на земеделието, храните и горите е изготвен план за защита
  • Предприети са мерки за опазване биосигурността на свиневъдните обекти

4,5 млн.лв. допълнително ще бъдат отпуснати по бюджета на МЗХГ във връзка с мерките за защита от болестта Африканска чума по свинете (АЧС).

Заболяването поразява диви и домашни свине. Разпространява се чрез контакт между болни и здрави животни или чрез замърсени с вируса материали, повърхности, фуражи, храни, отпадъци и други продукти съдържащи инфектирано свинско месо или месни продукти. Към момента ваксина и лечение за АЧС няма. Смъртността в резултат от заразяване с нея в много висока. Това са и причините за предприетите крути мерки за превенция на болестта. Разпространена в домашни условия тя е пагубна както за стопанствата, търговията, свиневъдството така и за ловното стопанство. В случай, че АЧС се разпространи по дивите свине ограничаването й става още по-трудно. Единственото възможно решение е пълно унищожение на заразените и контактните свине, ограничаване транспортирането на прасета и продукти от свинско месо. Най-добрата защитна мярка е свързана с упражняване на дейности по превенция, следене и ранно откриване на заразата.

Забраниха вноса на свинско месо

Тъй като разпространението на болестта е изключително опасно, а обстановката в Европа се влошава от Министерството на земеделието, храните и горите е изготвен план за защита и недопускане на заболяването на територията на страната. Извършва се строг граничен контрол върху движението на живи животни и личен багаж на пътници пристигащи от страни, на чиито територии вече има регистрирани случаи на заразяване с болестта. Предприети са мерки за опазване биосигурността на свиневъдните обекти. Организирани са редовни лабораторни проверки с цел контрол и наблюдение.  Българската агенция по безопасност на храните, Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и ловните сдружения следят за спазване на предприетите мерки за превенция на заболяването у нас.

 

Сродни публикации