Предложение за промени в Закона за пчеларството влизат в парламента » Съвети в земеделието

юли 03, 2022

Предложение за промени в Закона за пчеларството влизат в парламента

Акценти

  • В първите работни дни на парламента предложението трябва да бъде внесено за обсъждане

Решение ли е законовото определяне на минимална изкупна цена на меда?

С прием по пчеларската програма започна новата година. Избрани бяха и членовете на Консултативния съвет на пчеларите. Сега и ВМРО се готвят да направят предложение за изменения в Закона за пчеларството. Идеите им са в посока решаване на част от наболелите проблеми в сектора.

Едно от нещата, които ще включат в предложението си е Регистъра на пчелините в България и санкция в размер до 1000 лева за тези, които не са се регистрирали. Според ВМРО трябва да се определени минимална изкупна цена на естествения пчелен мед, която да е в размер на 5 % от минималната работна заплата.

Друг интересен елемент, в подготвяното предложение, е криминализирането на пръсканията с пестициди. В последните години много от пчеларите у нас претърпяха значителни загуби именно по тази причина. Повиши се смъртността на пчелните семейства. Това беше и един от мотивите пчеларите да излязат на протест в края на миналата година. Тогава те поискаха лаборатории да изследват от какво загиват пчелите.

Очаква се, в първите работни дни на парламента, предложението да бъде внесено за обсъждане. Според депутатът Красимир Богданов създаването на специализирана Дирекция по пчеларство в Земеделското министерство е необходимост. Той подкрепя идеята за предоставяне на субсидии за опрашване. Тази практика е широкоразпространена в много страни от Европа и зад Океана. Така не само ще се подпомогнат пчеларите, но и ще се осигури устойчивост в добивите на земеделските култури.

 

Сродни публикации