Предлагат 25% от парите за селските райони да отидат за директни плащания » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Предлагат 25% от парите за селските райони да отидат за директни плащания

Една четвърт от бюджета на бъдещата програма за развитие на селските райони да бъде пренасочена към директните плащания на площ. Това предложи Асоциацията на зърнопроизводителите по време на кръгла маса на браншови сдружения в земеделието вчера. Сдружението настоя още и за гаранции, че по предлаганата от правителството схема за дребните стопанства ще се предоставят пари само на реално работещи фермери. На обсъждането нямаше представители на земеделското министерство.

 

Преразпределението на пари – до август  


Според новите правила на бъдещата селскостопанска политика държавите членки могат да избират да прехвърлят пари от директните плащания към програмата за селските райони и обратно. Решението за това трябва да бъде изпратено до Брюксел до 1 август, като то може да бъде в определени рамки. Така например максималната сума от директните плащания, която може да бъде насочена към програмата, е 15%, или около 800 млн. евро.

От програмата към субсидиите на площ пък може да бъдат преразпределени 25%, или около 500 млн. евро. Досега земеделското министерство не е съобщавало дали въобще обмисля темата за прехвърляне на средства между двете направления.

 

 

Първо предложение: от програмата към субсидиите


Вчера стана ясно, че вече има първо предложение за разместване на сумите. Асоциацията на зърнопроизводителите ще поиска 25% от парите в програмата за селските райони да отидат като директни плащания. Така на година допълнително ще има между 83 и 85 млн. евро към плащанията, които са средно между 720 и 800 млн. евро на година до 2020 г.

От сдружението смятат, че по този начин ще могат да се подпомагат всички производители, включително и чрез увеличение на схемите за уязвими дейности като зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство.

"Важно е също, че при директните плащания се усвоява висок процент от средствата – над 99%, докато при програмата заради корупционни практики усвояването е ниско", обясни Радослав Христов от управителния съвет на сдружението. По думите му сега програмата "обслужва кръгове" около селското стопанство, но не и самите фермери.

Асоциацията на зърнопроизводителите припомни, че бъдещата програма е с намален бюджет от 11%, а същевременно парите за реално земеделие са намалени над 2 пъти. "Има предвидени средства за консултанти, заложени са разтегливи понятия като сътрудничество", даде пример зам.-председателят на сдружението Ангел Вукодинов.

 

 

Схемата за малките производители и възможните проблеми


По време на кръглата маса част от сдруженията в земеделието остро разкритикуваха и обявената идея на лидера на ДПС Лютви Местан да бъде задействана схема за най-дребните производители, които да получават до 1250 евро на стопанство годишна субсидия. Според браншови организации средствата трябва да бъдат насочени към реално работещи производители, които спазват данъчното законодателство, а не към фирми от сивия сектор.

В началото на март Лютви Местан обеща щедро, че най-малките стопанства, обработващи 1-2 хектара (10 – 20 декара), ще получават постоянна субсидия от 1250 евро годишно, без да изпълняват зелени ангажименти и "необвързани дори с конкретно производство". Според Асоциацията на зърнопроизводителите по този начин ще се стимулира изкуственото раздробяване на земите с цел получаване на субсидията, както и ще се създаде възможност да се взимат средства, без реално да се обработват земите.

Отделно от това по този начин няма да има стимул малките производители да се сдружават, макар че агроминистерството го е заложило като приоритет, а същевременно областните дирекции по земеделие, без да имат административен капацитет, ще трябва да приемат "лавина от заявления" за подпомагане. Тодор Николов от Асоциацията на вносителите на агротехника "БАТА–Агро" пък нарече схемата за малките производители "евтин популистки политически ход и купуване на избиратели", допълвайки, че не трябва да се стимулира декомасацията (раздробяване на земите).

Различните сдружения в земеделието изразиха общото си недоволство и от липсата на диалог със земеделското министерство, като призоваха да се направи обсъждане на схемата за малките производители. В действителност в последните месеци агроведомството не е провеждало предварителни дискусии по промените, които планира. Така например през февруари публикува проектонаредба, въвеждаща т.нар. преразпределителни плащания, без преди това тя да е обсъждана със заинтересованите.

Проектът на програмата за развитие на селските райони пък беше публично обявен едва след като беше изпратена в Брюксел, което силно скъсява срока за подаване на предложения. От министерството преди това отказваха да съобщят какви точно приоритети обмислят в нея с мотив, че е възможно така да започнат спекулации, макар че същото ведомство публикува другата програма – за рибарство и аквакултури, преди да започне преговорите по нея с Европейската комисия.

 

За автора

Сродни публикации