Предлагат специализирана полиция да пази реколтата » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Предлагат специализирана полиция да пази реколтата

Специализирана селска полиция да пази реколтата от крадци. Това предложиха на дискусия от Асоциацията на българските села. Агроминистърът Десислава Танева заяви, че ще подкрепи създаването на група за намирането на решение.
Аграрният сектор осигурява 32 на сто от заетостта в селските райони, заради което сигурността там е много важна. Над 14,5 на сто от чуждестранните инвестиции са в селата, там са около 20 на сто от предприятията, дейност развиват над 97 хиляди микро- и малки фирми с над половин милион заети в тях.
Използваната земеделска площ по последни данни е 51,2 млн. декара, от които 33 млн. декара са обработваемите земи, а трайните насаждения са на площ около 1,59 млн. декара. Основните искания на асоциацията са: опазване на имуществото на хората и фирмите, опазване на реколтата, имотите и земеделската техника и повишаване на пътната безопасност в села с тежък трафик.
Ръстът на кражбите на земеделска техника през последните години доближава 100%, посочват данни на Асоциацията. Нейно предложение е в селата с много катастрофи скоростта на преминаване да е до 30 км в час, да се поставят "легнали полицаи".
Производители предлагат дебат дали създаването на специализирана полиция да бъде под формата на държавна структура или като публично-частно партньорство, което се издържа от събраните глоби.
Създаването на селска полиция не може да стане като ангажимент на МВР, тъй като изисква определен ресурс и време за обучение, което не може да се осъществи в близката година, коментира Георги Крумов от Главна дирекция "Национална полиция".
На въпроса селска или общинска полиция да има министърът на земеделието и храните Десислава Танева отговори пред журналисти: "Общинска".
Асоциацията на българските села настоява още да бъде създадена интегрирана система за видеонаблюдение.

 

За автора

Сродни публикации