Праскови и кайсии остават необрани » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Праскови и кайсии остават необрани

Акценти

  • Към момента са обработени 92 дка от кайсии
  • В района на община Ветрино отчетеният добив на праскови е в размер на 200 кг/дка

Суровите климатични условия тази година се отразиха пагубно на плодните дръвчета у нас.  Във Варненска област отчитат спад в добивите на праскови и кайсии. Въпреки това прибирането на продукцията продължава. Към момента са обработени 92 дка от кайсии, което е почти половината от общо 189 декара с плододаващи площи в областта. Средният добив от прибраната продукция е 163 кг/дка, а общото количество е 15 тона. На отделни места в района отчитат спад под 100 кг/дка.

Заради ниските температури тази зима, дъждовете и поледиците много от плодните дръвчета са измръзнали и продукцията е погинала. Прасковите също няма да могат да бъдат прибрани изцяло именно заради щетите от началото на годината. Регистрирани са заявления за пропаднали площи и то предимно в общините Долни чифлик и Дългопол.

В района на община Ветрино към момента са прибрани едва 5 декара праскови. Отчетеният добив от тях е в размер на 200 кг/дка.

При малините ситуацията е подобна, а прибирането на реколтата продължава. От общо 14 дка плододаващи площи са обработени и прибрани само 5 дка, а средният добив отчетен от тях е 120 кг/дка.

На места в различни общини е започнало и реколтирането на лавандулата.

 

Сродни публикации