Прасе е заразено с антракс в Румъния » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Прасе е заразено с антракс в Румъния

прасе

Акценти

  • Симптомите, които отличават заболяването са: висока температура, увеличаване на далака и подуване на гърлото при някои животни

Прасе отглеждано в малко стопанство в Румъния е заразено с антракс. Болестта е силно разпространена в тропическите и субтропическите райони и всяка година причинява сериозни щети, убивайки много животни.

Ветеринарните власти в северната ни съседка са регистрирали огнището в градчето Савени, което се намира в близо до границата с Молдова. В стопанството има още 13 прасета, които също може да са заразени.

лекарства и термометър

Световната организация за здравето на животните (OIE)  е уведомена за случая. Болестта е изключително опасна. Тя може да предизвика смърт за броени часове. Разпространява се предимно сред домашни и диви животни. Засяга не само животните, но и хората. Заразяването с антракс може да се случи чрез вдишване на спори, контакт с почва, месо или заразено животно. За хората антраксът също може да бъде с фатални последици.

Симптомите, които отличават заболяването са: висока температура, увеличаване на далака и подуване на гърлото при някои животни. След появата им лечението с антибиотици вече става неефективно.

 

Сродни публикации