Практически съвети за тези, които искат да развъждат овце и кози » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Практически съвети за тези, които искат да развъждат овце и кози

Акценти

  • Когато козите се отглеждат групово и в стадото има пръч, разгонените животни се откриват лесно от разплодника и се заплождат

Избор на порода

Породата овце, която е най-подходяща за отглеждане във вашата ферма, зависи от района, от предпочитанията ви към конкретен вид продукция (вълна, мляко или месо) и от фуражните ресурси, с които разполагате за да отглеждате животните.

Породи овце за тънка вълна

За равнинните райони най-подходящи са породите овце за тънка вълна – мериносови от месовълнодаен тип. За комбинирано използване търсете животни с по-висока млечност. Повечето равнинни райони са подходящи и за овце от млечното направление. За предпочитане са местните овце, предимно Черноглавата плевенска, която е невзискателна и добре се приспособява към различните райони на страната. Старозагорската овца е с висока млечност, но трудно свиква с условията извън естествения си район на разпространение (около Стара Загора, Чирпан, Нова Загора).

Кръстоски с най-високомлечните вносни породи

Подходящи за отглеждане в частната ферма са кръстоските с най-високомлечните вносни породи – Източнофризийска и Аваси. При повишена кръвност или при отглеждането на чистопородни Източнофризийски овце трябва да знаете, че те не издържат на високи температури и на сух климат. Страдат от бронхопневмонии. Вълната е полутънка, средният настриг е 4 кг. Те са високоплодни, а млечността им при наши условия не надхвърля 250-300 л. Доят се и след заплождането. Периодът на лактация продължава 240-250 дни.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации