Днес е празник на пчеларите, градинарите и овощарите » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Днес е празник на пчеларите, градинарите и овощарите

Акценти

  • В днешния ден жените месят питки, мажат ги с мед и ги раздават на съседи и роднини

Осветеният днес мед има лечебни сили и се пази цяла година.

Днес, на 10 февруари имен ден празнуват: Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.

Православната църква почита паметта на Св. Харалампий и Св. великомъченица Валентина. Свети Харалампи е избран за покровител на пчеларите, градинарите и овощарите.

Според народните вярвания Св. Харалампий властвал над всички болести и ако пожелаел ги пускал по света. Легендите гласят, че свети Харалампий е заповедник и на чумата, затова денят му се нарича още „Чумин ден“. По тази причина, за да измолят милост и да се предпазят от болести, жените месели питки, мажат ги с мед и ги раздават на съседи и роднини.

Едно време хората смятали, че чумата е стара, грозна, рошава и зла жена. Тя задължително трябвало да се изведе от селището и заради това жените оставяли питки с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода около селата и градовете. Така смятали, че чумата ще е заета с грижите за външния си вид, ще се нахрани, напие и ще забрави защо е слязла.

Народните поверия гласят днес жените да изметат добре цялата къща, за да прогонят всички болести навън. Забранено им е да предат, плетат и шият, за да не се разболее някои от семейството от чума. Задължение за жените в деня на празника е да омесят питки, които после да занесат в църквата. Там те трябва да бъдат осветени, за здравето на цялото семейство. Заедно с тях се носи и мед, за да може след като му бъдат четени молитви, и той да засили лечебните си сили. Вярва се, че той трябва да се запази за цяла година, за да има лек за членовете на семейството. От питките пък се раздава на съседи и роднини, за здравето на всички.

 

Сродни публикации