Празник днес имат няколко мъжки имена » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Празник днес имат няколко мъжки имена

Акценти

  • Имен ден днес празнуват мъжете, които носят името Юли, Юлиан, Юлиян

На 21 юни, църквата почита паметта на Св. Мъченик Юлиан Тарсийски.

Смята се, че той е роден в Киликия – област в Мала Азия и е живял в град Тарс. Благодарение на майка си той бил кръстен в християнската вяра.

Когато Юлиан навършил 18 години, император Диоклетиан, които бил известен със своята безпощадност, започнал гонения срещу християните. По негово нареждане били избити много хора. Други, заедно с Юлиан, били подложени на жестоки мъчения. Той стоически понесъл всички изтезания без да се преклони през императора и да пречупи  вярата си.

Юлиан бил хвърлен в тъмница, където след разрешение от императора бил посещаван от майка си. Тя излъгала Диоклетиан, че ще се опита да уговори сина си да се отрече от христовата вярата. След трите дни, дадени й от императора, тя и синът и още по непреклонно заявили убежденията си и любовта си към Господ. Ядосан, Диоклетиан разпоредил и двамата да бъдат подложени на още по-жестоки мъчения.

Юлиан бил хвърлен в морето, а майка му издъхнала няколко дни след него. Тялото на мъченика било изнесено от вълните и на брега било намерено от вдовица от Александрия, която го погребала с чест.

Имен ден днес празнуват мъжете, които носят името Юли, Юлиан, Юлиян.

Празникът се различава от този на 16 юли. Тогава почитаме паметта на св. мчца Юлия девица.

 

Сродни публикации