Празникът на черешата беше открит от зам.-министър Лозана Василева » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Празникът на черешата беше открит от зам.-министър Лозана Василева

Акценти

  • Тази година черешовите масиви са достигнали 16 000 дка

Сред гостите беше и г-н Дун Сяодзюн – посланик на Китайската народна република.

Тази година по време на Празника на черешата, експерти от  Националната селска мрежа (НСМ) предоставиха най-актуалната информация за възможностите за подпомагане на земеделските производители по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Посетителите имаха възможност да научат повече за предстоящия прием по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата за доставки“. Подробности бяха дадени и за подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Тематичната подпрограма за малките стопанства.

Празникът беше открит от заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева. Тя коментира, че това е един от най-големите овощарски празници в страната. Тя обясни още, че тази година площите заети с череши са достигнали 16 000 дка. През 2018 г. добивите в Кюстендил са били в размер на 6 250 тона. За прясна консумация към пазара са били предназначени повече от 35%, а около 60% са отишли за преработка. Само в Кюстендилско са разположени цели 20% от черешовите масиви в страната.

Д-р Лозана Василева успя да разгледа и изложбата-базар на череши. Сред официалните гости на празника бяха още Белоградчишкият епископ Поликарп, Адрианополският епископ Евлогий, г-н Дун Сяодзюн – посланик на Китайската народна република, народният представител Кирил Калфин и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

 

Сродни публикации