Празникът днес е свързан със защита на реколтата от градушки » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Празникът днес е свързан със защита на реколтата от градушки

Акценти

  • Днес празнуват имената: Константин, Костадин, Костадинка, Елена

Някога хората стриктно спазвали традицията и не извършвали никаква полска работа.

Днес празнуват имената: Константин, Костадин, Костадинка, Елена.

Името Елена е с древногръцки произход и значи „светла като слънце, сияйна“. Името Константин пък идва от латинския и означава „постоянен“.

Православната църква почита светите равноапостоли Константин и Елена.

През IV в. Константин бил император на Византия. Там той въвежда християнството като религия. Майка му Елена е построила манастири на местата, където е живял Христос и дори открива кръста, на който той е бил разпнат. Според християнската църква това е много важно събитие. По тази причина император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Император Константин е бил погребан в златен ковчег в църквата „Свети Апостоли“ в Цариград. В негова чест този град в продължение на 16 века носи името му – Константинопол.

Някога хората вярвали, че на днешния празник не трябва да се върши никаква полска работа. Причината за това е, че земеделците свързвали празника със защита на реколта от градушки. Смятало се, че „Елена и Константин носели градушката в чувал“.

На 21 май празнуват нестинарите, а датата се отбелязва като преход от пролетта към лятото. Днес нестинарите играят върху огън. Тази традиция е запазена и се спазва още в някои части на страната.

 

Сродни публикации