Правят опити за бира от тиква » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Правят опити за бира от тиква

Специалисти пивовари правят опити за нов вид бира от тиква. Това съобщи директорът на Съюза на българските пивовари Ивана Радомирова.

В стремежа да се задоволят потребностите на консуматорите и да преборят голямата конкуренция на пазара пивоварите започнали да правят опити за създаването на нов вид от популярното пиво. Те загърбили добре познатата технология на ферментация на нишесте от зърнени култури, ароматизирано с хмел, и използвали тиква.

„Все още новата бира е в процес на експериментиране и само в рамките на института”, допълни Радомирова. „Ако видим, че има интерес от страна на хората, ще я пуснем за продажба”, обясниха пивовари.

По данни на бранша всеки българин изпива средно по 74 литра бира за една година, и то предимно вкъщи.

"Макар да изпреварваме държави като Белгия и Холандия, които са ценители на студената напитка, трябва много бира да изпием, за да стигнем Чехия, където на човек се падат по 144 литра на година", казаха пивоварите.

Най-големите любители на бирата у нас са в Русе, Варна и Бургас, като данните сочат, че около морето има най-много дами, които обичат да надигат потните халби.

„През 2013 г. продажбите на пиво в пластмасови бутилки отново доминират с почти 60 на сто. След тях се нареждат стъклените бутилки с 25 на сто и кеновете с 10 на сто, които въпреки ниския процент бележат ръст в сравнение с предходни години”, каза още Ивана Радомирова.

За изненада на повечето хора Световното първенство по футбол не е допринесло за пиенето на повече от кехлибарената течност, а експертите обясняват факта с това, че не сме участвали в него, защото през заветната 1994 г. в еуфорията си сме изпили със 17 на сто повече от обичайното.

„Макар да не нарастват нивата на консумация, ръст бележи вносът на бира у нас, като той е предимно от страни в ЕС”, допълниха пивоварите.

 

За автора

Сродни публикации