Правителството търси финансиране от еврофондове за справяне с наводненията » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Правителството търси финансиране от еврофондове за справяне с наводненията

Правителството обсъжда различни варианти за осигуряването на средства от европейските фондове за възстановяването на щетите от наводненията в България, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева  определиха няколко възможни източника за осигуряването на финансови ресурси от еврофондове.

Сред тях е фондът “Солидарност”, създаден за помощ при големи природни бедствия. Той е насочен към страните от ЕС и им предоставя помощ в случаите, в които размерът на преките щети е над 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 на сто от Брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска.

Прагът на България е 232,5 млн. евро, сочи списъкът на текущите прагове на страните-членки, който е публикуван от Европейската комисия. Според правилата на фонда е възможно извънредните мерки да се финансират и със задна дата – от първия ден на бедствието.

По Оперативна програма “Регионално развитие” е възможно финансиране за възстановяването на свързващата инфраструктура в районите, засегнати от природното бедствие.

Ако Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по ОП “Околна среда”, е възможно да се търсят варианти за финансиране и от нея.

Междувременно бедстващите райони започнаха бавно възстановяване от водната стихия, която жертви и нанесе огромни щети. Най-тежко остава положението във Варненска, Добричка и Великотърновска област. Предстои комисии да установят причините за бедствието.

Работи се усилено по разчистването на варненския квартал “Аспарухово”, заяви заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев. 

 

За автора

Сродни публикации