Правителството прие актуализираното Споразумение за партньорство с ЕК » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Правителството прие актуализираното Споразумение за партньорство с ЕК

Правителството прие актуализираната версия на Споразумението за партньорство с Европейската комисия (ЕК). Документът трябва да бъде изпратен днес в Брюксел.

Споразумението за партньорство е националният стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове в България през периода 2014 – 2020 г. То беше изпратено в началото на април на ЕК и тогава започнаха официалните преговори с Комисията за евросредствата през програмния период.

Вицепремиерът Зинаида Златанова съобщи, че за по-малко от три седмици са отчетени коментарите, които ЕК беше изпратила на българските власти.

„Моят личен срок за одобряване на споразумението е лятото на тази година“, съобщи Златанова, която вече е помолила експертите, заети с подготовката на оперативните програми, да ограничат до минимум летните си отпуски.

Очаква се България да получи около 15,7 млрд. евро от Европейския съюз през следващите седем години.

Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев съобщи, че е готов проектът на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020.

По думите му месец септември е срокът, до който ЕК трябва да се произнесе по програмата.

Гечев допълни, че се търсят всички възможности за подпомагане на засегнатите от наводнението земеделски стопани.

 

За автора

Сродни публикации