Правилно ли се храним по време на пости » Съвети в земеделието

септември 25, 2022

Правилно ли се храним по време на пости

Акценти

  • Правилният подбор на хранителни продукти освен се усеща много ясно физически

Препоръчително е след пост да направим захранване, за да не стресираме тялото си.

Много от нас трудно биха се отказали от животинските продукти, за да направят един по-дълготраен пост. Най-лесно липсата на блажна храна можем да я преглътнем за хранене или две. Въпрос на желание и подбуди е да се подложим на пост преди празниците.

Специалистите препоръчват по време на пости да се храним здравословно. Изключването на животинските продукти изобщо не означава, че в следващите седмици ще може на воля да ядем пържени картофи, чипс и друга наситена с мазнини, но постна храна. Необходимо е в менюто ни да се включват разнообразни продукти. Чрез тях ще можем да си набавим протеини, въглехидрати, полезни мазнини, различни витамини и минерали.

Успоредно с желанието да ограничим животинските продукти диетолозите съветват да пречистим ума си от негативни мисли и емоции. Така ще се фокусираме върху ползите, които тялото ни ще получи. Ако мислим само за сочната пържола, която не можем да изядем, то здравословни ли ще бъдат лишенията ни? Ще сме раздразнителни, сърдити и гладни за нещо, от което сами сме избрали да се лишим. Специалистите споделят, че при положителна емоционална и психическа нагласа самите ограничения се възприемат по-леко. Когато човек не е фокусиран върху това, което му липсва започва да забелязва това, което получава. Правилното, здравословно и балансирано хранене по време на пости помага много на телата ни да се освободят от излишните килограми, мазнини и токсини.

Правилният подбор на хранителни продукти освен се усеща много ясно физически. Той повишава тонуса ни и ни зарежда с енергия, но и дава отражение на външния ни вид. Кожата става по-сияйна и се изчиства от различни раздразнения. По-лекият режим на хранене подпомага цялостното подобрение на работата на системите в тялото. Той води до понижаване на холестерола, сваляне на кръвното налягане и др.

Важно е да се знае, че независимо за какъв период от време сме решили да облекчим приема на хранителни продукти, след това трябва да направим и балансирано захранване. Самият организъм трудно би приел драстичната смяна от растителна към наситена с животински продукти храна. Не, че е невъзможно, но стомашния дискомфорт трудно би ни се разминал особено ако прекалим с обема на порциите.

 

Сродни публикации