Правилата за малките бензиностанции се отлагат с 3 месеца » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Правилата за малките бензиностанции се отлагат с 3 месеца

Акценти

  • Правилата и наредбата към закона трябваше да влязат в сила от 25 октомври, точно преди изборите

Депутатите отложиха с още 3 месеца новите правила за малките бензиностанции.

Това гласуваха народните представители на второ четене на промени в закона за тютюна, с които пък в преходните разпоредби се изменят закона за административното регулиране на нефтените продукти. Самите правила и наредбата към закона трябваше да влязат в сила от 25 октомври, точно преди изборите.

В начало на годината властта въведе банкови гаранции от 20 000 лева за регистрация на малките бензиностанции, като първоначалната идея бе тази сума да достига 200 000 лв. След недоволство в бранша обаче сумата бе редуцирана на 20 000.

За ведомствените бензиностанции и за земеделците тази регистрация е безплатна.

Бе дадено и време от 6 месеца наредбата да бъде изработена, а търговците да се регистрират.

Сега обаче търговците искат срокът да бъде удължен с още три месеца и изразиха опасения от фалити в бранша.

В резултат лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе такива поправки. Той аргументира това с факта, че икономическото министерство подготвя аналогични промени в закона за горивата, които трябва да минат през МС. Заради изборите обаче НС излиза в кратка ваканция, а през това време наредбата ще започне да действа.

На свой ред Емил Димитров от ВМРО разкритикува предложението. По думите му това ще бъде второто удължаване на срока. Първото е било със 6 месеца, а сега с още три и новите изисквания ще влязат в сила едва през януари. Той заяви, че от 15 000,които подлежат на регистрация, това са направили само 260. По думите му 1/2 от сектора е на светло, а другата част ме иска да се регистрира.

 

За автора

Сродни публикации