По 250 лв. обезщетение за заклано домашно прасе могат да получат стопаните в Добричко » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

По 250 лв. обезщетение за заклано домашно прасе могат да получат стопаните в Добричко

Акценти

  • В свинекомплекса в Козлодуйци се отглеждат 110 000 животни, а всяка година от там се изнасят 240 000 прасета

Това предложи да направи ръководството на свинекомплекса в село Козлодуйци.

Най-големият свинекомплекс на Балканския полуостров се намира в село Козлодуйци, област Добрич. Заради засегнатите вече два свинекомплекса в Русенска област и опасността от разпространение на заболяването Африканска чума по свинете, от добричкото индустриална ферма са решили да изплащат обезщетения на стопаните, които заколят прасетата си. По 250 лв. ще бъдат предоставяни за заклано животно от стопанство тип „заден двор“, предаде БНР.

В свинекомплекса в Козлодуйци се отглеждат 110 000 животни, а всяка година от там се изнасят 240 000 прасета. Животните от индустриалната ферма и от още няколко по-малки в областта осигуряват 25% от свиневъдството в България.

Според управителя на свинекомплекса д-р Румен Караманов в 3 км. зона около комплекса всички прасета в стопанствата тип „заден двор“ трябва да бъдат унищожени.

„ Предложихме на хората обезщетение по 250 лв. на прасе. Прибира си го, коли го пред нас, подписва една декларация, че повече няма да гледа такива животни и си прибира месото в хладилника“, обясни д-р Караманов.

Според него за превенция с АЧС в следващите две години не трябва да се отглеждат домашни прасета.

 

Сродни публикации