По-строг контрол при продажба на диворастящи растения » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

По-строг контрол при продажба на диворастящи растения

Препоръчва се засилване на контрола над продажбите на диворастящи защитени и застрашени растения. Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите-Шумен, цитирани от агенция „Фокус“. Целта е да не се допусне търговия с растения под ограничителен режим на ползване, на зеленина от видове с ограничено разпространение в природата, както и на луковици, коренища, туфи за засаждане. Общинските администрации в Шуменска и Търговищка област трябва да предприемат действия за недопускане на продажба. Трябва също да извършват периодични проверки по пазарите през пролетните месеци, особено около пролетните и църковните празници.

При установено нарушение, физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв. Ако лицето е юридическо или едноличен търговец санкцията е от 500 до 10 000 лв.

Препоръки за засилване на контрола са дадени на Североизточното държавно предприятие и на Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“. Сред застрашените и защитени диворастящи видове са снежно кокиче, пролетна циклама, оливиеров минзухар, иглика, битински синчец, горска теменуга, кукуряк и божур.

 

Сродни публикации