По-слаби са добивите на захарно цвекло в Русия » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

По-слаби са добивите на захарно цвекло в Русия

Акценти

  • В резултат на по-слабата реколта се очаква произведеното количество захар тази година да достигне 6-6,1 млн.т.

Тази година дефицит на захар няма да има и то благодарение на излишъка регистриран през 2017 г.

Добивът на захарно цвекло в Русия тази година е намалял драстично. В страната то е основната суровина за производство на захар. Доходността е спаднала с почти 15%. Експерти очакват най-ниската реколта от захарно цвекло през последните години. Основна причина за това е горещото и сухо лято, съобщават от КазахЗерно.

Съгласно оперативните данни, към 26 октомври 2018 г., за прибирането на захарно цвекло е обработена площ от 998,1 хил. хектара. Това са 90% от площта заета с културата. Прибраното количество е 36,4 млн. тона. За сравнение през 2017 г. са реколтирани 991,8 хил. хектара, а продукцията е била в размер на 42,2 милиона тона.

Според експертите именно по-ниските добиви са причина за увеличението в цените на едро на захарта. По-слабо е поскъпването в цените на дребно. Оценката на Министерството на земеделието показва, че за година цената на едро се е повишила с 50%. Разликата в цената на дребно е значително по-малка. Повишението е едва 5,2 %, което се равнява на 42,7 рубли на килограм.

Тази година реколтата е значително по-нискокачествена спрямо прибраното цвекло през 2017 г. На места добивите са понижени заради обилните валежи, а на други заради сушата. В резултат на по-слабата реколта се очаква произведеното количество захар тази година да достигне 6-6,1 млн.т. Това е по-малко от потреблението в страната, но миналогодишния излишък от захар позволява да се компенсира разликата. През последните години с Русия се наблюдаваше свръхпроизводство на захар. През 2017 г. то достигна до 6,7 млн. т.

Какво се случи на пазарите?

борсови графики

През пролетта на тази година на световния пазар цената на захарта падна, но до края на май тя се повиши рязко. Задържа се на високо ниво до края на юни. До края на лятото тя запази тенденцията на спад. Ново увеличение беше отчетно в края на август. То се задържа почти до средата на септември. През октомври промените бяха динамични. Първата половина на месеца беше белязана със сериозен ръст в цените. През първата седмица отчетеното поскъпване беше 12,8 %, а през втората цените набъбнаха с още 3,5 %. Като резултат от тези движения, от 28 септември до 12 октомври, на ICE захарта се повиши от 0,112 до 0,1307 или с 16,7 %.

 

Сродни публикации