Все по-сериозни стават мерките за защита от АЧС » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Все по-сериозни стават мерките за защита от АЧС

Акценти

  • Гонките на дивите прасета стресират животните и ги подтиква да бягат в различни посоки, включително и към България

Министърът на земеделието, храните и горите провери оградата по границата ни

Във връзка с разпространяващата се в Румъния Африканска чума по свинете у нас бяха предприети редица мерки за защита. Все по-сериозни стават те след регистрираното в село Тутраканци огнище. Предстои да бъде монтиран и остатъкът от режещата мрежа тип „Бруно“, за да подсили оградата по границата ни.

В Силистра днес министърът на земеделието, храните и горите провери изпълнението на предприетите ограничения и мерки. Преди време на ГКПП Кайнарджа беше монтирана пръскачка за дезинфекция на всички преминаващи транспортни средства. От месец тя вече е заменена с дезинфекцираща лира. Стриктно се извършват проверки за внос на сурови преработени колбаси от свинско. Всички незаконни продукти се конфискуват, съхраняват се във фризери и след това се унищожават.

На срещат с министъра по-рано днес представители на две асоциации на производителите на индустриално свинско месо обсъдиха възможностите заразата да се разпространи чрез домашните животни отглеждани в стопанствата тип „заден двор“, обезщетенията, транспортните коридори. Важно е да реши как и от къде ще се извършва движението на животни, ако в дадена област има установена зараза или ограничения за движение. Тези теми трябва да бъдат дискутирани и на централен епизоотичен съвет.

По-късно днес в Букурещ ще се проведе и среща между министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и румънските му колеги на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш. Те ще обсъждат гонките на дивите прасета. Този вид действия стресира животните и ги подтиква да бягат в различни посоки, включително и към България. Важно за неразпространението на болестта е да се знае кога ще бъдат провеждани подобни гонения, за да се засили охрната по границата ни. За сега има един случай, при който оградата е успяла да спре подгонено диво прасе и то не е влязло на територията на страната ни.

 

Сродни публикации