По новата Програма за морско дело и рибарство с предимство ще са атрактивните аквакултури » Съвети в земеделието

март 01, 2024

По новата Програма за морско дело и рибарство с предимство ще са атрактивните аквакултури

 

По новата Програма за морско дело и рибарство (2014-2020) предимство ще имат тези проекти за аквакултури, при които ще се произвеждат атрактивни за потребителите видове. Целта е пазарът да не се пренасища с видове риба, които не са много търсени и да има устойчивост на производството.

Това стана ясно от коментар на зам.-министър Валентина Маринова пред журналисти. Тя участва в дискусия за представянето на програмата съвместно с ръководството на Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури" (ИАРА).

„Пазарите и новите производства са важни за новия програмен период. Средствата по това направление ще се усвояват, когато е направен анализ за аткративните видове. Ще се ползват данни както от България, така и от Европа. Когато искаме да има нещо устойчиво, то трябва да стъпва на обективни данни“, разясни Маринова.

На двата научни института, свързани с рибни ресурси – в Пловдив и във Варна, е възложено да направят анализи кои са перспективните за производство аквакултури. Очаква се разработките да са готови до два месеца.

Производството на аквакултури ще е приоритет, но е необходима пазарна ориентация и устойчивост, каза Маринова. Шаранът и черноморската мида като производство нямат голям потенциал за развитие, заяви представител на ИАРА.

Учените трябва да ни консултират за производството на риба, а търговците и потребителите са тези, които ще кажат кои видове са търсени, заявиха производители.

Експерти от сектора са на мнение, че действително в България има сериозно производство на шаран – над 10 хил. т годишно, както и на големи количества черноморска мида. Според тях обаче не е редно производителите на шаран да бъдат изолирани от програмата, тъй като те са вложили много усилия и средства, за да си развият производството.

В момента Унгария произвежда най-много шаран в Европейския съюз (ЕС), но българският е два пъти по-евтин, заяви експерт. При мидите основното производство е в Испания, но произведените в България са с много по-добър вкус и минерален състав, заяви той. 

 

За автора

Сродни публикации