По-какво си личат качествените продукти » Съвети в земеделието

декември 09, 2022

По-какво си личат качествените продукти

Акценти

  • Капацитета на съхранение на мандрата е до 2 т сирене и до 1,5 т кашкавал

Вкусът на качествените млечни продукти няма аналог

Всеки земеделски стопанин влага сърце и душа, в това което прави. Няма значение дали отглежда растения или животни, любовта от работата, старанието и усилията винаги си личат. Така започва и работата на малката семейна мандра на семейство Маневи.

Тяхното млекопреработвателно предприятие се намира в село Терзийско, в близост до гр. Сунгурларе. Там, далеч от мръсния въздух, забързаното ежедневие на големия град, стреса и тревогите, работи семейството на Радостина и Йордан Маневи.

Те разказват, че са започнали дейността си като земеделски стопани през 2004 г. С изграждането на мандрата си те са успели да затворят цикъла на производство. Така всеки ден там се обработват минимум 150 л мляко, които се превръщат основно в кашкавал и сирене.

Инсталацията, която са изградили отговаря изцяло на изисквания на Българската агенция по безопасност на храните, Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието, храните и горите. За целта семейство Маневи са използвали услугите на българска фирма и са създали мини мандрата си по одобрен проект по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Инвестираните в нея средства са били в размер на 134 424 лв.. Безвъзмездната финансова помощ е била 67 212 лв. Капацитета на съхранение на мандрата е до 2 т сирене и до 1,5 т кашкавал. Продуктите се съхраняват в специални хладилни помещения, а капацитетът за преработка на мляко е до 500 литра на ден.

Семейство Маневи имат собствена марка за готовите продукти, а реализацията им е чрез хранителните магазини в региона. Клиентите са доволни от качеството на продуктите.

Производителите споделят, че за вкуса важни са качествените продукти. В своите кашкавал и сирене те влагат чисто планинско мляко. Животните се разхождат свободно на планинските пасища и се хранят само с натурална и чиста храна. Качествените суровини и спазването на технологичните параметри на производство са сред причините за успеха на семейството.

Семейство Маневи гледа с надежда към бъдещето и планира да увеличи броя на своите животни. Сега те са 36, а с повече крави и повече мляко ще се разшири и продуктовият асортимент.

 

Сродни публикации