По Европейска заповед за арест испанските власти предадоха българин, опитал да измами земеделски служби » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

По Европейска заповед за арест испанските власти предадоха българин, опитал да измами земеделски служби

Акценти

  • Осъденият се е укрил от изтърпяване на наложените му наказания

Окръжна прокуратура – Кюстендил е привела в изпълнение присъда на Окръжен съд – Пловдив.

С нея осъденият Г.Г. е бил признат за виновен за извършено от него престъпление.

С нея му е било наложено наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода“ за измама, засягаща финансовите интереси на Европейските общности по смисъла на Конвенцията от 1995 г. за защита на финансовите интереси на Европейските общности.

На 10 юни 2013 г. в гр. София и в Общинска служба по земеделие – Нови Искър, като управител и представляващ юридическо лице – „Г.Т.“ ЕООД, той представил неверни сведения в Заявление за подпомагане на земеделските производители и в приложени таблици и карти към него.

В тях той посочил обща заявена площ 409,27 хектара и че дружеството му обработва земеделски земи с правно основание за ползване. С действията си осъденият целял да получи средства по европейска програма.

Освен това Г.Г. е бил осъден по друго наказателно производство – трафик на наркотици с влязла в сила присъда на Софийски градски съд.

Осъденият се е укрил от изтърпяване на наложените му наказания. През м. февруари 2019 г. Окръжна прокуратура – Кюстендил е издала Европейска заповед за арест спрямо него.

Година по-късно осъденият Г., с решение на Централния следствен съд в гр. Мадрид, Кралство Испания, е бил предаден на българските власти.

Понастоящем той е настанен в затвора гр. Бобов дол за изтърпяване на наказанията.

 

За автора

Сродни публикации