Поява на мана по картофите » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Поява на мана по картофите

Акценти

  • Маната по картофите се развива по надземните части на растенията и най-често във фаза цъфтеж

Същност и условия за поява на болестта

Една от най-коварните болести по картофите е маната. Щетите от нея имат сериозно икономическо отражение. Тя е способна да унищожи цялата реколта, необходими са само подходящи условия за развитието й.

Неин причинител е Phytophthora infestans, клас Oomycetes, разред – Peronosporales, Pythiaceae. Това е едноклетъчен мицел. Гъбата е хетероциклична и рядко образува ооспори. Важно е да се отбележи, че патогенът зимува като мицел в клубените, а първичната зараза се явява върху кълновете, по които се образуват конидионосци с конидии. Маната се образува при оптимална температура от 20° и при наличие на вода, а самото заразяване се извършва до 2 часа.

За появата на първите поражения е необходимо да преминат т.нар критични дни. В зависимост от географското положение те са от средата на май до края на юни.

В случай, че температурата на въздуха през нощта превишава 10° и за повече от 4 часа по листата се задържат водни капки, то мана може да се появи и през юли и август. Необходими са просто подходяща температура и наличието на влага.

Симптоми

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации