Почти 5,5 млн. лева ще струват ваксините срещу "Син език" » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Почти 5,5 млн. лева ще струват ваксините срещу „Син език“

Около пет милиона дози ваксини ще са необходими против заболяването син език у нас. Това съобщи в Карлово зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Радослав Карабаджаков, цитиран от БТА.

Отпускането на ваксините ще бъде договорено с Европейската комисия на 3 септември, а самата ваксинация трябва да започне до края на същия месец след провеждането на процедура, уточни д-р Карабаджаков.

Общата сума за ваксинирането на дребните и едри преживни животни у нас е около 5,5 млн. лева. Половината от средствата трябва да бъдат отпуснати от националния бюджет, а другата половина ще бъде поета от Европейската комисия.

Ваксинацията през септември ще обхване незаболелите животни, а напролет ще бъде приложена към всички дребни и едри преживни животни.

До момента загиналите от болестта син език животни у нас са 3074. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол.

Стопаните ще бъдат компенсирани със 150 до 250 лв. за умряло животно, ще им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби.

В момента тече процедура за диагностична апаратура, с която да се изследват кръвните проби от животните, каза Карабаджаков.

 

За автора

Сродни публикации