Почти 3 т. от некачественото полско говеждо стигнаха до пазара в ЕС » Съвети в земеделието

юли 03, 2022

Почти 3 т. от некачественото полско говеждо стигнаха до пазара в ЕС

Експерти от ЕС ще проверяват полската кланица, която разпространява негодно говеждо месо

Благодарение на видеозапис от скрита камера стана ясно, че полска кланица разпространява негодно за консумация месо. Там ветеринарният контрол липсва, а животните са в толкова лошо здравословно състояние, че едва седят сами на краката си. Разследващи журналисти са влезели под прикритие в предприятието, за да проследят какво се случва с купените болни животни.

По информация на Павел Нимчук, които е главен ветеринарен лекар на Полша, от страната са изнесени 10 тона некачествено телешко месо. Около 3 тона от него е било пуснато на пазара в ЕС.

От негодното месо са открити партиди в Естония, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Швеция.

Полските ветеринарни служби са докладвали, че 2,7 тона месни продукти са изтеглени от търговската мрежа в горепосочените държави. На места месото дори вече е унищожено.

Потресаващо е, че останалите около 7 тона негодно говеждо са били пуснати в търговската мрежа в Полша.

Предстои екип от инспектори от Брюксел да посети кланицата, която се намира на 100 км от Варшава.

Според полския министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски това е „изолиран инцидент”. Той е наредил да бъде извършена инспекция на всички кланици в страната. Полша е сред водещите износители на месо. Голяма част от продукцията й достига европейския пазар.

 

Сродни публикации