Почитаме Св. Харалампий - покровител на пчелите и господар на болестите » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Почитаме Св. Харалампий – покровител на пчелите и господар на болестите

Акценти

  • На днешния ден се прави и освещаване на меда

На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата.

Празникът остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята. След това зимата си е отишла със Св. Атанас.

Св свмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия. Това е епоха, дала много мъченици, защото имало страховити гонения срещу християните. Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. А не след дълго станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Дълго живял той, почти 100 години. Жестокият римски император Септимий Север не го пожалил заради възрастта му. Измъчвал го близо 13 години, само и само да се откаже от Христа. Твърд и непоколебим оставал той. Вярата му лекувала всичките му рани и всяка сутрин той осъмвал непокътнат. На 113 години издъхнал.

Може би заради чудодейното му излекуване, народът също много почита Св. Харалампий. Отрежда му роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Атанас е покровител на чумата. Св. Харалмпий пази от нея. Той често е изографисан как я държи затворена в стъкленица.

Заради лековитата си роля Св. Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите. Те смятат 10 февруари за свой професионален празник. А народът нарича този ден още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден.

На този празник не се върши никаква домашна работа. Причината е да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст. Добавяли няколко пъпки, имитиращи чумата, а по края на питата – венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве. Медът пазели като цяр до догодина.

Още едно поверие свързваме с днешния празник, днес Араланбей „араландисва” земята. Тя се затопля и може да започне обработката й.

На днешния ден се прави и освещаване на меда. Всеки, който иска да има мед за цяр или просто благословен, го носи в църквата и свещеникът чете молитва. В Благоевградско обичаят е много разпространен.

Имен ден празнуват: Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо.

На 10 февруари почитаме и също Св. Валентина.

Много малко се знае за нея. Оскъдните сведения показват, че тя е живяла през 4- ти век в околностите на гр Кесария, близо до Палестина. Когато я карат да принесен жертва на езически божества, тя хвърля камък върху светилището и му обръща гръб. Скоро след това бива обезглавена.

Имен ден празнуват: Валентин, Валентина, Вальо, Валя и сродните им имена.

 

За автора

Сродни публикации