Потърпевш животновъд от село Воден подкрепи действията на БАБХ » Съвети в земеделието

декември 03, 2023

Потърпевш животновъд от село Воден подкрепи действията на БАБХ

Акценти

  • Много от стопаните в странджанско се замислят дали си струва да продължат да се занимават с отглеждането на овце и кози

Чумата по дребни преживни животни у нас беше открита първо в село Воден във ферма с 254 овце-майки, 76 агнета и 6 коча. Веднага след като забелязал първите симптоми на болестта по едно от животните си той е подал сигнал. Ветеринарят, който е извършил проверката на място е взел проби и ги е изпратил за анализ. По-късно същите симптоми са се проявили и при друго животно в стопанството. От двете заразени овце едната е умряла, а другата се е излекувала.

Собственикът на животните е категоричен, че не оспорва и приема действията по евтаназиране на животните предприети от БАБХ. Заболяването е изключително опасно и според него загубите, който ще нанесе ще са значителни.

Като пропуск от страна на агенцията той отчита липсата на комуникация с хората. Споделя идеята, че при една индивидуална среща може да бъде обяснено как се развива самото заболяване, каква е симптоматиката и да се даде информация за това, че болестта може да протече без явни признаци.

Много от стопаните в странджанско се замислят дали си струва да продължат да се занимават с отглеждането на овце и кози. Районът е рисков, а сегашните загуби ще могат да бъдат възстановени евентуално след две до три години в зависимост от обезщетенията, които ще бъдат изплатени. За всички фермери в района болестта носи не само материални и финансови загуби. Повечето от тях са вложили години труд, усилия, емоции и любов в отглеждането на животните си.

Заради случилото се в Странджа, в района на Бургас затяга мерките за контрол засилвайки проверките на автомобилите за износ на мляко, месо или животни.

 

Сродни публикации