Потреблението на риба и рибни продукти у нас расте » Съвети в земеделието

август 10, 2022

Потреблението на риба и рибни продукти у нас расте

Акценти

  • Само в Европа, още през юли 2018-а, бяха изконсумирани запасите от риба за годината

В световен мащаб расте броя на хората, които изкарват прехраната си с риболов

Все повече се увеличава потреблението на риба и рибни продукти у нас. Напълно възможно е скоро потреблението да стигне до средноевропейското. За това сочат не само статистическите данни, но и увеличените продажби, растящият брой ресторанти, предлагащи риба и рибни деликатеси.

По оперативни данни браншът се развива, а заедно с него се модернизира и рибарския флот. Към момента около 13 000 души са заетите в риболова, преработката, складирането и продажбата на риба у нас. Това е цифра, която отчита само пряко ангажираните. Тя нараства значително, ако към нея прибавим и заетите с логистиката и транспорта.

В световен мащаб консумацията на риба и рибни продукти също расте. Разликите между търсенето и предлагането водя до ръст във вноса. Това обаче оказва негативно влияние върху рибните запаси. В Световния океан 33% от рибните запаси са подложени на свръхулов, а 60% са експлоатирани до краен предел. Това са данните изнесени от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Цифрите показват, че годишната консумация на риба е нараснала два пъти по-бързо от общия ръст на населението. Повече от 800 млн. души вече изкарват прехраната си с риболов. Само в Европа, още през юли 2018-а бяха изконсумирани запасите от риба за годината. В Атлантическия океан повече от 41% от рибните запаси са подложени на прекомерен улов. За Средиземно море цифрата е още по-фрапираща – 88%.

За справяне с тази негативна тенденция ЕС насочи усилията си към изпълнение на стратегията за увеличаване на аквакултурите.

 

Сродни публикации